Bodywork & Energy Healing

...................................................................Aanraken met Aandacht bij Dementie

"Touch for Care" - het liefdevol en respectvol aanraken en het geven van persoonlijke aandacht. De intentie ligt bij vertraging, verstilling en verzachting. 

Deze vorm van aanraken verloopt anders dan aanraking bij een reguliere massage. Het is geen methode om dementie te laten verdwijnen of genezen. Het biedt wél iets op gevoelsniveau dat van grote waarde is.  

Het doel is, middels zachte aanraking, contact leggen en persoonlijke aandacht geven. De aanraking is dus níet gericht op het intens masseren van alle spieren. De handen kunnen met olie gemasseerd worden als de cliënt dit prettig vindt.  Verder worden voeten, benen, armen, schouders, en nek gewoon over de kleding heen gemasseerd. Het zijn zachte aanrakingen. Het hoofd en het gezicht kunnen ook gemasseerd worden, dat gebeurt meer in de vorm van een streling. 

Uiteindelijk gaat het om het op liefdevolle manier contact te leggen middels aanraking. En elke sessie wordt geheel afgestemd op de behoefte van de cliënt op dat moment.

Middels aanraking leg je contact met het emotionele brein. Dit geldt ook voor muziek wat al vaak heel mooi wordt ingezet om mensen met dementie te helpen met het voelen van positieve emoties. 

Aanraking biedt ontspanning en vanuit ontspanning komt een gevoel van welbehagen. Bij dementie wordt het cognitief brein aangetast waardoor bepaalde vaardigheden moeiijker worden om uit te voeren. Het emotionele brein blijft echter in tact. Het ontvangen van een liefdevolle aanraking is ook iets wat iedereen kan. Je hoeft er niet voor te kunnen bewegen, denken, praten, ruiken, horen, of zien. Wanneer iemand met een lichtere vorm van dementie aangeraakt wordt kan er soms een wisselwerking ontstaan, Het is het na-aap gedrag. Gemasseerd worden en vervolgens de ander terugmasseren. Dit geeft het gevoel dat men iets kan, ergens goed in is, er zijn namelijk al zoveel dingen die men niet meer kan. Bij gevorderde dementie kan het zijn dat iemand niet zo zeer fysiek reageert maar wel op holistisch vlak ontspanning ervaart, lichaam, geest, hart en ziel. Het kan blijdschap bieden, geborgenheid, veiligheid en een algeheel gevoel van welbehagen. 

Bent u werkzaam in een zorginstelling of bent u een particulier en heeft u in uw familie- of naastenkring te maken met iemand met dementie? Zou u graag meer informatie willen over mijn manier van masseren bij mensen met dementie? U kunt contact met mij leggen via het contactformulier op de contactpagina en u kunt mij bellen. We kunnen een afspraak maken om persoonlijk kennis maken. Samen overleggen we wat uw eventuele behoeften en wensen zijn m.b.t een massage bij degene waarvoor u zorgdraagt. Ik kan een op maat gemaakt voorstel aan u doen. Ik werk altijd op de woonlocatie van de cliënt zodat hij/zij in de eigen bekende en veilige omgeving blijft. Verandering kan stress geven, en dat is nu juist wat we willen voorkomen.

Uiteraard is ons gesprek geheel vrijblijvend. 

Warme groet,

Aukje

Ik heb mijn opleiding "Masterclass Massage bij Dementie voor Massagetherapeuten" gevolgd bij opleidingsinstituut Touch for Care van Klara van Zuijdam.